Rasvaton Maito – Haitat Terveydelle Suuremmat Kuin On Kerrottu?

Rasvaton maito on 70-luvulta lähtien ollut terveydestään huolehtivan ihmisen valinta. Rasvojen pelko alkoi voimakkaana tänä vuosikymmenenä, ja uskomus oli, että mitä vähemmän rasvaa ihminen sai, sitä parempi. Täysmaito oli pahasta, koska siinä on paljon rasvaa, kolesterolia ja kaloreita, ja täten se johtaa sydänsairauksiin. Näin meitä ohjeistettiin, ja ohjeistetaan edelleen.

rasvaton maito haitat

Tämä on kuitenkin tarua, ja uskomus jota suurin osa ihmisistä uskoo edelleen. Tässä artikkelissa osoitan, miksi rasvaton maito ei ole hyväksi ihmisille.

1) Se tehtiin tuottamaan rahaa, ei olemaan terveellistä

Kun rasva pelko alkoi 70-luvulla, kiitos erään epäpätevän tutkijan (Ancel Keys), romahti voin ja rasvaisen maidon kysyntä nopeasti. Meijerit ja maidontuottajat olivat kuitenkin tästä riemuissaan. Miksikö? Koska tämä ennen lähes teollisuusjätteeksi luokiteltu neste olikin nyt haluttua tavaraa!

meijeri

Ennen rasvaton maito syntyi, kun rasvaisesta maidosta tehtiin kermaa. Maidosta lähti rasva kerman mukana, ja jäljelle jäi rasvatonta maitoa. Tämä useimmiten heitettiin pois, koska kukaan ei halunnut sitä. Nyt kuitenkin miljoonat ihmiset halusivat tätä ylijäämätuotetta, ja kassakoneet alkoivat laulaa aivan uudella tavalla.

2) Siinä ei ole juuri yhtään ravinteita

Täysmaito  ja luontainen lehmänmaito ovat terveellisempiä keholle. Kalsiumin lisäksi niissä on mm. D-, A-, E- ja K-vitamiinia.

Rasvattomassa maidossa ei kuitenkaan ole yhtään K-vitamiinia, koska se on sitoutunut maidon rasvaan. Entäpä loput vitamiineista? Ne ovat kaikki rasvaliukoisia, joten vaikka niitä tuleekin rasvattoman maidon mukana kehoon, ne eivät jää sinne. Ne nimittäin tarvitsevat rasvaa, jotta keho voisi käyttää niitä. Ainoastaan juomalla maitosi jonkin rasvaisen ruoan yhteydessä, on näistä vitamiineista jotain iloa. Jos näin on, miksi juot ylipäätänsä rasvatonta maitoa?

3) Rasvaton maito ei ole "aitoa maitoa"

Kun maidosta poistetaan teollisesti rasva, jäljelle jää hieman sinertävää, ei kovin hyvämakuista ja vetistä litkua. Jotta siitä saadaan juoma- ja myyntikelpoista, täytyy siihen lisätä maitojauhetta valkaisemaan sitä ja tuomaan maidon makua.

maitojauhe

Ongelmana on se, että maitojauheen tekoprosessi tekee tästä jauheesta haitallista terveydelle. Prosessissa nestemäinen maito puristetaan pienten reikien läpi korkealla paineella, joka saa sen kolesterolin hapettumaan, ja synnyttää samalla myrkyllisiä nitraatteja juuri valmistuneeseen maitojauheeseen. Hapettunut kolesteroli kerääntyy hyvin helposti verisuonten reunamiin, ja täten kasvattaa sydänkohtausten riskiä tukkimalla suonia ajan kuluessa.

Kaupan päälle maidon proteiinit muuttuvat denaturoiduiksi prosessin aikana. Täten keholla on vaikeampi käyttää niitä hyödykseen, ja ne nostavat monilla tulehtuneisuutta kehossa. Tulehtuneisuus on toinen kroonisten sairauksien syntyä edistävä tekijä.

4) Se ei auta sinua pysymään solakkana eikä auta painonpudotuksessa

Tiedätkö mihin rasvatonta maitoa, tätä entistä ylijäämätuotetta käytettiin, ennen kuin sitä ruvettiin tuomaan kauppojen hyllyille? Sitä annettiin sioille, tavoitteena saada ne lihoamaan ennen teurastusta!

sika

Nykyään rasvaton maito on maidoista suosituin, ja moni ajattelee sen auttamaan pitämään kilot kurissa. Käsi ylös kuinka moni juo ikinä täysmaitoa lasista, tai edes näkee sitä tarjottavan esim. koulu- tai työpaikkaruokalassa? Kuitenkin Harvardin lääketieteellisen yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että lapset, jotka joivat joko rasvatonta tai 1% maitoa, olivat lihavampia kuin täysmaitoa juovat lapset.

Samaa on havaittu myös aikuisilla. Rasvattomaan maitoon vaihtavat laihtuvat joskus jonkin aikaan, mutta painonpudotus ei ole pysyvää. Yksinkertainen syy tähän on se, että rasvaton maito ei ole täyttävää. Täysmaidossa olevat rasvat auttavat nälän loitolla pitämisessä ja lisäksi ne käynnistävät hormonien tuotanto prosessin, joka kertoo aivoille että olet syönyt riittävästi. Kun maidossa ei ole rasvaa, on sitä helpompi juoda enemmän, ilman että näläntunne häviäisi minnekkään.

5) Se ei suojaa sydänsairauksilta

Monet pitävät rasvatonta maitoa sydämelle terveellisenä, koska siinä ei ole kolesterolia ja rasvaa. Kuitenkin rasvan epäterveellisyys on todella vahva myytti, ja nykytutkimukset kertovat aivan eri tarinaa. Yhteys rasvojen syönnillä ja veren kolesterolilla sekä sydänsairauksilla on osoittumassa virheelliseksi. Yhä useammat tutkijat ovat yhtä mieltä asiasta, että tyydyttyneiden rasvojen syönti ei johda sydänsairauksiin, kuten on pitkään toitotettu. Ainoana oikeasti huonona rasvana voidaan pitää transrasvoja, joiden käyttöä jopa suositeltiin 80- ja 90-luvuilla

Tulokset vastaavat hyvin nykymaailmassa havaittavaa ilmiötä. Vaikka rasvaa on käsketty vähentämään, ja näin on myös kansan keskuudessa tehty, ovat sydänsairaudet vieläkin todella yleisiä, ja ihmiset entistä lihavampia. Vaikka maito ei yleensäkkään ole niin terveellistä kuin ihmiset ajattelevat, rasvaton maito on vielä kaikkein huonointa maitoa mitä ihminen voi juoda.

Jos kuitenkin haluat juoda maitoa, osta maitoa joka on mahdollisimman vähän prosessoitua. Parasta olisi luomu täysmaito. Tai sitten voit siirtyä juomaan maidon korvikkeita, kuten soijamaitoa.

Toivottavasti tämä artikkeli on saanut sinut pohtimaan tätä vanhaa uskomusta rasvattoman maidon terveellisyydestä. Rasvattomalla maidolla on monia haittoja, ja tästä syystä en suosittele sitä nautittavaksi. On olemassa parempiakin vaihtoehtoja, ja usein ne vielä maistuvatkin paremmilta.

Lähteet:

Harvard School of Public Health

“Heart Surgeon Speaks Out on what Really Causes Heart Disease"

 

 

19 thoughts on “Rasvaton Maito – Haitat Terveydelle Suuremmat Kuin On Kerrottu?

 1. Suke

  Täysin ei voi lihavuuden syyksi rasvatonta maitoa leimata. On huomioitava myös sokerin, valkoisten jauhojen ja hiivan osuus sekä erikseen että yhdessä tämän päivän lihavuuden lisääntymiseen.

 2. Heepo

  Pakko olla itestä ylpee että pysyin täysmaidossa vaikka frendit ylä-asteella väitti sen tukkivan verisuonet ja rasvatonta maitoa terveellisemmäksi. Nyt juonu täysmaitoo viimeset 3v.

  Jos jotain jostain syystä kiinnostaa nii oon jätkä 18v, 70kg ja 190cm eli en ainakaan ylipainone :-D.

 3. eieeeiii

  Lähteet on vähän kyllä niin ja näin.

  Ensimmäisessä vain todetaan että jos juot maitoa niin lisäkalorit saattavat aiheuttaa painon nousua ja toinen lähde on täysi puoskari.

 4. Jannu

  Laitappas lähdemerkinnät tekstiin sisälle, niin voi itse tarkastella noita väitteitä.

 5. Pirjo Maher

  Nykyinen oluen ja Alkon tuotteiden juonti lihottaa enemmän kuin maito, ei tarvitse olla kummoinenkaan asiantuntija kun sen voi todeta kauppareissuilla!

 6. Jari

  Olikohan tämäkin nyt tarpeellista. Sanokaa nyt vielä, että ruisleipä ja pyöräily on haitallista.

  1. mä vaan

   Joo, mulle ainakin ruisleipä ja pyöräily aiheuttaa oireita samalle suunnalle. peräpäähän 🙂

 7. riituska

  Ainakaan -70- 80 luvulla ei lisätty maitojauhetta rasvattomaan maitoon, mikä lie nykytotuus. Olin nimittäin itse noissa hommissa meijerillä 70-luvun lopulla ja -80 alussa

 8. Kimmo

  Rasvatonta maitoa litkitty kohta 40 vuotta. Ikää kohta 60 vee. 194 cm 81 kg.
  Rasvaton maito on helppo juoda, kuin vesi, toisin kuin nuo paksummat rasvanesteet. Ja aika paljon buustia siitä saa jo muutamalla hörpyllä.
  Saan rasvaa aika monessa ruokalajissa liikaakin (mm. rasvaiset juustot), joten hyvällä mielellä jätän juomasta rasvat pois.
  Ton jutun hurjat kauhuskenaariot ja myrkkypelottelut jätän omaan huomaansa. Samanlaisen pelottelujutun saa vaikka ilmasta jota hengitämme.

 9. Tietoinen

  Noniin palataanpas maan pinnalle. Rasvaton maito eli kurri syntyy kun maidosta erotetaan kerma separoimalla, käytännössä sama ilmiö kun raakamaidosta nousee kerma pintaan mutta toteutetaan keskipakovoimalla jolloin raskaampi kurri kulkee ulkoreunalle ja kerma keskelle. Tuloksena on valkoista nestettä kurria ja kermaa! Tässä kohtaa jos tuotteesta tehdään rasvallista maitoa siihen lisätään takaisin kermaa vakioimalla. Vakioitu maito homogenoidaan eli tämän teidän foliohattujen teorian mukaan tällä prosessilla millä maitojauhetta tehtäisiin maitojauhe on maitoa mistä on suodatettu neste pois... ja ihan nyt vaan tiedoksi, rasvattomassa maidossa on 0.05% rasvaa mihin D-vitamiini sitoutuu.

 10. Jaana

  Muuten ihan mukavia väitteitä, mutta kaikki maitolaadut rasvattomasta täysmaitoon käsitellään ensin samalla tavalla. Niistä poistetaan teollisesti ensi kaikki ylimääräinen, ja sen jälkeen lisätään sen mukaan mikä on rasvapitoisuus ym. Elikkäs myös tämä täysmaito käsitellään "teollisuusjätteeksi" ensin...

 11. Täyttä roskaa

  Lähdetutkimuksessa ei ole yhtään mitään rasvattoman maidon terveellisyydestä; todetaan vaan että kalorit lihottavat. Vain sellaiseen tietoon voi luottaa, joka on alistettu tiedeyhteisön kritiikille. Käsittääkseni vallitseva suositus on edelleen välttää maidon rasvaa. Ylläoleva kirjoitus kuuluu samaan kastiin kuin salaliittoteoriat. No internetissä näitä piisaa.

 12. Ellen

  Niin maitojauheesta... toi oli täyttä passaa. Kannattaisiko käydä oikeesti tutustumassa prosessiinn

Comments are closed.